Notícies

Portada > Notícies > Tornada a la fase d’excepcionalitat per sequera

Tornada a la fase d’excepcionalitat per sequera

09/05/2024

S’incrementa el límit de consum màxim d’aigua a 230 litres per habitant i dia. Amb les noves condicions, es tornarà a poder fer ús de les dutxes de les instal·lacions esportives municipals. També es recupera el reg de supervivència i i el reg per degoteig a les zones que no tenen aigües freàtiques.

Les pluges dels darrers dies han conduït el Govern de la Generalitat a fer marxa enrere en el pla de sequera. De la fase d’Emergència I s’ha tornat a la d’Excepcionalitat en els 202 municipis que, com Montornès, depenen del sistema Ter-Llobregat.

Això implica la flexibilització de les mesures preses fins ara, que seran vigents a partir de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat (DOG) prevista per al 13 de maig. Entre les més destacades hi ha l’increment del límit del consum d’aigua per habitant i dia, de 200 a 230 litres.

Altres mesures:

Restriccions en l’ús d’aigua per omplir piscines

  • Les piscines, que en emergència no es podien ni omplir ni reomplir, en excepcionalitat es podran reomplir, de manera que no caldrà que estiguin declarades com a refugi climàtic per poder fer-ho.
  • No es poden omplir les piscines privades d'ús individual o unifamiliar, però sí que es poden reomplir, sempre que tinguin sistema de recirculació d'aigua i només amb la quantitat d'aigua indispensable per garantir les condicions sanitàries.
  • Es permet reompliment parcial i primer ompliment (nova construcció o obres de reparació del vas) de piscines d’ús públic i d’ús privat 3A (comunitats de propietaris, cases rurals o agroturisme, col·legis majors o similars. Ús terapèutic en hospitals i centres d’educació especial.). També inclou les piscines privades 3B (unifamiliars) destinades a persones amb grau de discapacitat amb alteracions de la conducta.
  • Es permet el reompliment de piscines desmuntables de centres educatius de capacitat inferior a 500 litres.

Totes les limitacions de piscines no s’apliquen a piscines que s’omplin amb aigua de mar i que no es buidin a la xarxa de sanejament pública.

Recuperem l’ús de les dutxes als equipaments esportius

Des de la declaració de situació d’Emergència I i com a mesura de compensació per contenir el consum d’aigua dels equipaments, l’Ajuntament va decidir tancar les dutxes de les instal·lacions esportives municipals. Amb les noves condicions, tornaran a estar operatives a partir del 13 de maig.

Reg de jardins i zones verdes

Es flexibilitzen algunes restriccions, però continua prohibit regar zones verdes i jardins públics i privats, excepte:

  • Per regs de supervivència d’arbres o de plantes. Aquest reg de supervivència s’ha de fer amb la mínima quantitat d’aigua indispensable, de 20 a 8 h, i només mitjançant reg gota a gota o regadora.
  • El reg de gespa continúa prohibit en tots els casos, excepte en superfícies destinades a la pràctica federada de l’esport, on el reg es pot mantenir en les quantitats mínimes necessàries per permetre-la, sense superar la dotació màxima de 450 m3 /ha/mes.
  • La prohibició del reg en excepcionalitat no s’aplica al reg amb aigües de pluja recollides en teulades ni al reg amb aigües regenerades procedents de depuradora. 

Des que es va a decretar la situació excepcional per sequera, el març del 2023, a Montornès es fa servir aigua no procedent de la xarxa d’abastament pública per a la neteja dels carrers i per a la maquinària de neteja viària. L’aigua procedeix dels pous municipals i està convenientment tractada per evitar problemes de salut. Amb l’estat d’Emergència I es va haver de fer reg manual d’algunes zones que, tot i tenir reg per degoteig, no tenen aigües freàtiques. També es va haver de fer una selecció d’aquests espais. La nova situació d’Excepcionalitat permetrà recuperar el reg en tots aquests espais (l’avinguda de la Llibertat, plaça de la Pèrgola i av. d'Ernest Lluch).

Podeu consultar la resta de mesures a la pàgina web sequera.gencat.cat. També en veureu un resum els arxius adjunts a aquesta informació.

Arxius adjunts

Arxivat a: Generica