Notícies

Portada > Notícies > Totes les dones, tots els drets, tots els dies

Totes les dones, tots els drets, tots els dies

03/03/2022

La programació a l’entorn del 8 de març continua reivindicant la necessitat de donar visibilitat a diari als drets de totes les dones. El programa inclou dues iniciatives destacades: la campanya “Canviem la mirada”, impulsada per l’Espai de Debat Educatiu, i el projecte Dimensió Violeta, adreçat a la població jove.

 

Un any més, la regidoria de Polítiques d’Igualtat, amb la col·laboració de la resta de departaments municipals i altres entitats, presenta una programació completa a l’entorn del Dia Internacional de les Dones, que es commemora el 8 de març.

Aquest 2022, després des les limitacions imposades per la pandèmia, es recupera la presencialitat i la vessant comunitària de les propostes.

La programació manté el lema Totes les dones, tots els drets, tots els dies per continuar posant l’accent en la necessitat de donar visibilitat a diari als drets de totes les dones.

En el conjunt destaca, aquest divendres 4 de març, la presentació de la campanya “Canviem la mirada” impulsada per l’Espai de Debat Educatiu amb el suport municipal. Inclou una gran gimcana pels equipaments del poble adreçada a la comunitat educativa i el lliurament de les ulleres liles que han de fer canviar la mirada sobre la realitat per identificar situacions de desigualtat. En cas de pluja, les activitats es traslladaran a un altre dia. També inclòs en la campanya hi ha un taller adreçat a homes per construir models alternatius de masculinitat a càrrec de l’entitat El taller, masculinitats diverses i perspectiva de gènere. 

El jovent, actiu contra les desigualtats

Un altre dels esdeveniments destacats de la programació és la presentació, el 8 de març a la tarda, de la Dimensió Violeta, un projecte adreçat específicament a la població juvenil i que forma part juntament amb la Dimensió Sociolaboral, presentada recentment, d’un conjunt d’accions per donar un acompanyament integral al jovent.

La presentació de la Dimensió Violeta tindrà lloc al Centre Juvenil Sputnik, juntament amb dues iniciatives més: un mural fet per l’espai feminista del Kosmos i l’artista local Andrea de las Heras, i la proposta participativa Juntes, teixim el missatge. La jornada culminarà amb un concert del grup de noies The Crab Apples.

El mateix dia 8 de març, a les 12 h, es farà la lectura del manifest institucional als jardins de l’Ajuntament. En cas de pluja, l'acte tindrà lloc al Teatre Margarida Xirgu. 

Més iniciatives transversals a favor de la igualtat

La programació del 8M incorpora nombroses propostes procedents d’àmbits ben diversos. Enguany s’han recuperat els entrenaments promoguts pel Club Atletisme Montornès en el marc de la iniciativa Sumen 6km a la igualtat vinculada a la Mitja Marató. A més, la Biblioteca planteja dues activitats relacionades amb el llibre Mujeres que corren con los lobosde Clarissa Pinkola Estés.

El Departament de Patrimoni proposa una activitat a l’assentament romà Mons Observans sota el títol Ser dona a Roma i des del Departament de Cultura s’ha programat el concert “Les dones de la meva vida” amb Marta Robles i Elena Gadel. Per facilitar la conciliació, s’ofereix un taller adreçat a infants que coincideix amb la durada del concert, on podran realitzar una activitat de reflexió sobre la igualtat de gènere.

També durant les setmanes prèvies a la commemoració del Dia Internacional de les Dones s’han dut a terme iniciatives promogudes per diversos grups ciutadans. Des dels tallers de fotografia i edició del Casal de Cultura ha sorgit una proposta feminista a través de l'Instagram @donam_igualtat que pretén visibilitzar i reivindicar la sororitat i els diferents àmbits de la igualtat. Amb les fotografies realitzades s'organitzarà una exposició física al Casal de Cultura sota el lema “Fotofeminisme”.

D’altra banda, l’entitat Més que mares ha creat un espai de col·laboració, reflexió i intercanvi d’experiències i habilitats entre dones mitjançant la creació d’una peça tèxtil col·lectiva. 

Des del Departament d’Ocupació, Promoció Econòmica i Comerç també es proposa difondre durant aquest mes, a través de les xarxes socials de l’Ajuntament, informació de dones pioneres en l’àmbit professional, com la psicòloga i pegadoga Mercedes Rodrigo, la periodista Maria Luz Morales, o la doctora  María Elena Maseras. 

En el programa adjunt trobareu el detall de les activitats i què cal fer per apuntar-se a les que requereixen d'inscripció prèvia.

Arxius adjunts

Arxivat a: Generica